Skip to content

Onthulling kunstwerk 'Yellow-free zone'

18 december 2018

Onthulling kunstwerk 'Yellow-free zone'

Op metrostation Maashaven is een kunstwerk onthuld, als onderdeel van ons jubileumjaar ’50 jaar metro’. Omwonenden, kunstliefhebbers, RET’ers en de kunstenaar zelf, waren aanwezig bij de kleurrijke onthulling.

De kleur geel verdwijnt

‘Yellow-free zone’ is de naam van het kunstwerk op metrostation Maashaven. Dit kunstwerk, van de Brusselse kunstenaar Adrien Lucca, is een lichtinstallatie die de bestaande verlichting van de hal van het station door een speciaal wit licht vervangt. De lampen, uitgevonden door Lucca, werken als een soort Photoshopfilter: het witte licht verwijdert de kleur geel uit je zicht. Oranje wordt roder, groen wordt blauwer. Sommige objecten worden intenser van kleur, terwijl andere juist valer lijken. De nieuwe, gele wanden van het station, verduidelijken het effect van de lichtinstallatie.

Onthulling

Op maandag 17 december is het kunstwerk onthuld door Maurice Unck. Het was een kleurrijke boel: het station was versierd met ballonnen in allerlei kleuren, er waren kleurige hapjes en de genodigden werden gevraagd om zich kleurrijk te kleden. Bij het aanzetten van de lichtinstallatie, werd het effect goed zichtbaar. Kunstenaar Adrien Lucca zei achteraf: ‘Dat zelfs de reizigers die langsliepen en de studenten die hielpen bedienen, het kleurspel konden waarderen, was voor mij het grootste compliment.’ Je bent dus van harte uitgenodigd om naar metrostation Maashaven te komen en zelf ook het kunstwerk te ervaren.  

Paleis Maashaven

Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door Sculpture International Rotterdam. Zij zijn het programma ‘Paleis Maashaven’ gestart, waarvoor ze samenwerken met inwoners van de Tarwewijk, Afrikaanderbuurt en Bloemhof. Ons metrostation ligt centraal in dit gebied, waardoor het voor hen logisch was om de RET te benaderen voor het plaatsen van het kunstwerk.

Dit kunstwerk is gerealiseerd in opdracht van Sculpture International Rotterdam in samenwerking met Rib, ruimte voor kunst en met steun van RET, LMNO Brussels, Gemeente Rotterdam, en BKOR. Sculpture International Rotterdam en BKOR zijn programma’s van CBK Rotterdam.