Skip to content

Demonstranten bij de opening

Door Harry Pruijsten

Op 9 februari 1968 werd de Rotterdamse Metro voor het eerst in gebruik genomen. De opening van de Metrolijn werd verricht door prinses Beatrix en prins Claus, op het Centraal Station met een rit naar Zuidplein. Dit in het bijzijn van toenmalig burgemeester Wim Thomassen.

Als toenmalig lid van het Korps Mariniers stond ik als tamboer met de Marinierskapel opgesteld op het Stationsplein voor het station. Het was koud en we waren ruim op tijd. Naast ons stonden, voor de handhaving van de openbare orde, stoere ruiters van de Rotterdamse Bereden Brigade opgesteld.

Gelukkig hadden we genoeg te zien, want daar kwam een groep demonstranten aan met sandwichborden, waarop stond dat de komst van de METRO niet gewenst was. Veel te duur en onnodig, want we hadden toch al trams en bussen. Ze stelden zich schreeuwend op voor het station, daarbij de borden omhoog stekend. Ik zag de agenten te paard naar voren komen en eenmaal waarschuwen zich te verwijderen. De demonstranten hadden kennelijk geen trek, waarop de paarden de sporen kregen en op de groep inliepen. Kennelijk hadden de demonstranten dit niet verwacht. In paniek lieten ze alles vallen en renden weg.

Helaas was het kijkspel zo voorbij en moesten we onze tijd verder doden met wachten op de komst van Beatrix en Claus, maar het was wel duidelijk wie hier de baas was.