Mijn opa was metrobestuurder
Door Erik Optenkamp
Mijn opa heette Gerard Scheele. Hij was geboren in 1921 en heeft lang bij de RET gewerkt. Eerst kort als tramconducteur en later als trambestuurder. Maar het langst was hij metrobestuurder.
'Gerard hoorde bij het selecte groepje RET'ers dat in 1967 de opleiding tot metrobestuurder mocht gaan doen'
Gerard hoorde bij het selecte groepje RET'ers dat in 1967 de opleiding tot metrobestuurder mocht gaan doen. Nederland had nog niet eerder zoiets moderns! Rotterdam liep in die jaren voorop met veel zaken, ook met de metro. Het herbouwen van de stad werd met veel energie en vertrouwen in de toekomst aangepakt.
Mijn opa was heel trots dat zijn stad de primeur van de metro kreeg én dat hij bij de allereerste bestuurders hoorde. Ondanks dat het in het begin met slechts 6 kilometer lijn, voor hem soms wat eentonige ritjes waren. Toen het metronet zich uitbreidde, werd het interessanter!
In de krant van 1973
Hij droeg zijn trots ook uit. Zo werkte hij mee aan een interview in Rotterdamsch Nieuwsblad. Trots poseert hij in uniform, met zijn armen over elkaar, op het perron voor de metro.
Daarnaast heb ik nog een foto van mijn opa in actie, voor dezelfde krant. Een professionele fotograaf maakte deze foto voor het interview in het Rotterdamsch Nieuwsblad vanwege het 5-jarig bestaan van de metro. Mijn opa was toen dus 50 jaar.
Toen en nu
Ik ben nog steeds erg trots op mijn opa. Daarom leek het mij leuk om een 'toen en nu' foto te maken. Hieronder een foto van mijzelf achter de knoppen van een modern metrostel. Deze is gemaakt op 21 juni 2016. Dat was op station Marconiplein, tijdens een brandweeroefening in samenwerking met de RET. Ik ben namelijk beroeps-brandweerman bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. We kregen die avond op dit station op diverse plekken uitleg en oefeningen om in het geval van calamiteiten goed te kunnen handelen. Een mooie kans om in een stilstaande metro de foto na te maken!
Bekende naam bij de RET
Tot 1984 deed mijn opa zijn werk met veel plezier en ging toen met de VUT. Hij ging nog bijna dagelijks naar station Capelsebrug, om een praatje te maken met collega's en om te kijken of alles goed ging. Hij miste zijn werk heel erg. Helaas overleed mijn opa al in 1987 op 65-jarige leeftijd.
Zijn broer Dolf Scheele heeft jarenlang op het kantoor van de RET gewerkt en zijn broer Sjaak was 40 jaar buschauffeur op de bus naar Katendrecht. Scheele was dus een bekende RET-naam.