Skip to content

Op het schippersinternaat

Door Henk van Schijndel

Het was in de zomer van 1968 toen ik samen met mijn ouders voor het eerst met de Metro van de Rijnhaven naar Centraal Station reed. Daarna moest ik op de tram lijn 1 naar de Koemarkt in Schiedam. Ik herinner mij nog goed dat ik toen de tram ineens niet meer zo speciaal vond. Ik zat destijds op het Schippersinternaat in Schiedam en reisde op een gegeven moment alleen in die tijd. Altijd vanaf Rotterdam Zuid met de metro naar Rotterdam Centraal Station, en omgekeerd.

'met vriendjes speelde ik 'metro' op de speelplaats van het schippersinternaat. We kenden alle stations uit ons hoofd'

Mijn ouders lagen dan met ons binnenvaartschip in de Waalhaven. Dat de metro altijd een bijzondere indruk op me heeft gemaakt bleek uit het feit dat ik als kind, ik was toen 7 jaar, met mijn vriendjes metro speelde in een draaimolen op de speelplaats van het schippersinternaat. We speelden alsof we bij alle haltes van de metro stopten om in- en uit te stappen. We kenden allen stations uit ons hoofd.

Inmiddels ben ik 56, maar ik herinner me die tijd als gisteren. De metro is altijd iets bijzonders geweest, omdat het Rotterdam Zuid met Noord heeft verbonden. Het is de meest snelle verbinding tussen de beide stadsdelen, die nooit gevoelig was voor verkeersdrukte in de stad. Ik maak er dan nog vaak gebruik van als ik van Spijkenisse, mijn huidige woonplaats, naar het centrum van Rotterdam ga. Als ik dan weer in de metro zit, dwalen mijn gedachte af naar die eerste rit in 1968. Net als toen beleef ik dan dat speciale gevoel dat, ondanks alle huidige technologie, de metro onveranderd is gebleven. Het was toen een revolutionaire vorm van openbaar vervoer en dat is altijd zo gebleven.

Rotterdam was niet alleen de eerste met een hoge toren (de Euromast), maar ook met de Metro. En later met de Europa Cup 1 die Feyenoord ook als eerste won. 

Rotterdam heeft met de Metro een icoon erbij gekregen dat niet meer uit het stadsbeeld weg te denken is. En ook al komen er nog vele lijnen en stations bij, voor mij blijft het traject van Zuidplein, Maashaven, Rijnhaven Leuvehaven, Beurs, Stadhuis en Centraal Station, de basis voor een onvergetelijk jeugdsentiment.